2018 var det 200 år sedan Carl Gerhard Bolinder föddes utanför Uppsala, Läs den fantastiska historien om ett framgångsrikt företag bildat 1844 av två teknikintresserade entreprenörer.
Bröderna Bolinder och deras livsverk
Jean Bolinder
1813-1899
Carl-Gerhard Bolinder
1818-1892
Erik-August Bolinder
1863-1930
Jean och Carl Gerhard Bolinder föddes utanför Uppsala 1813 respektive 1818 och bröderna visade tidigt ett stort intresse för teknik. Jean Bolinder började efter sina lärlingsår hos Bergsrådet Gustaf Broling arbeta som verkmästare på Kungliga myntverket i Stockholm medan den yngre brodern Carl Gerhard fick sin utbildning hos Emanuel Owen som var en pionjär inom svensk verkstadsindustri, han jobbade sedan på Motala verkstad och Kockums mekaniska verkstad i Malmö.
År 1841 fick bröderna stipendium och reste till England där dom under 3 år fick lära sig allt som var värt att veta inom den mekaniska industrins olika grenar. Tillbaka i Sverige var dom fyllda med kunskaper som skulle omsättas i praktiken och 1844 grundar dom en mekanisk verkstad på Kungsholmen i Stockholm
och året efter kommer produktionen igång.
Kungsholms Gjuteri och Machinwerkstad tillverkade enligt ett reklamblad ”Ångmachiner, Quarn och sågverk, Pressar, Spisar, Cabyssor, Caminer och Ornamenter”. Man utförde också reperationsarbeten åt andra dåtida industrier.
Dom moderna gjutmetoder som togs fram i mitten av 1800-talet gjorde det möjligt att öka produktionen och Bolinders blev en av de största tillverkarna av spisar och kaminer i olika storlekar och utförande, Dessutom tillverkades grytor, stekpannor och våffeljärn och mycket annat.
Ett annat område som gjorde expansionen möjlig var den stora sågverksboomen i Sverige från mitten av 1800-talet, industrierna längs med Norrlandskusten hade ett omättligt behov av maskiner för att kunna bearbeta timret från skogarna och Bolinders var en ledande leverantör.
Företaget växte fort vilket gjorde att administration och ekonomi hade problem att hänga med och 1873 görs en omorganisation och ett aktiebolag bildas med namnet J&CG Bolinders Mekaniska Verkstads AB. Aktiekapitalet bestämdes till 1 350 000 kr, på den tiden en svindlande summa pengar.
På 1870-talet har gjutjärnskonsten blivit populär och det innebar att sortimentet utökades med parkbänkar, trädgårdsbord, lyktstolpar och trädgårdsurnor mm. Spottkoppar var en självklarhet i finare hem på den tiden, Bolinders tillhandahöll flera olika modeller. Bolinders tillverkade allt som gick att gjuta, produktkatalogerna var omfattande.
En välkänd produkt från Bolinders är köttkvarnen som fanns i olika storlekar och utföranden. Skiftningarna i färg beror på att varje förtennare hade ett eget recept dom följde vid tillverkningsprocessen.
Jean Bolinder hade titeln förste disponent och ansvarade för försäljning och var den mest utåtriktade av bröderna, därför finns han avbildad i betydligt större omfattning än brodern Carl-Gerhard som trivdes bättre på kontoret och på fabriken.
När Jean och Carl-Gerhard Bolinder dör i slutet av 1800-talet har Carl-Gerhards son Erik-August tagit över ledningen av företaget. Det var han som 1906 köpte Kallhälls gård då man växt ur fabriken på Kungsholmen och behövde expandera. Läget vid Mälaren och möjligheterna till järnvägstransporter ansågs idealiska. Man bygger förutom själva fabrikslokalerna även bostäder för arbetarna, 22 röda hus med fyra lägenheter i varje, man byggde även en skola, Bolinders fortsätter bygga bostäder ända in på 1950-talet. Bolinders var inte den allra första företagsetableringen i Järfälla. I Lövsta startade redan 1889 ett renhållningverk och Lövsta tillhörde Järfälla på den tiden. När produktionen hos Bolinders drar igång 1909 har man värvat många arbetare från en annan industristad i mellansverige, av den anledningen kallades huvudgatan i Kallhäll för Eskilstunagatan. Tyvärr finns bara 2 av de 22 röda husen kvar och Bolinders gamla skola revs 2017 för att ge plats för nya bostäder.
En stor del av Bolinders tillverkning gick på export och som exempel kan nämnas att på 1920 talet hade Bolinders en stor del av världsmarknaden på tändkulemotorer även kallade råoljemotorer.
Motorerna satt i allt från små fiskebåtar till större fartyg.
1930 dör Erik-August Bolinder och företaget står inför stora förändringar. Man avslutar tillverkning inne på Kungsholmen och produktionen av motorer och sågverksprodukter flyttas till Eskilstuna där Bolinders och Munktell slås ihop till ett företag.
I Kallhäll bildas Bolinders Fabriks AB och förändringen märks tydligt på den nya logotypen som lanseras 1932. Efter uppdelningen av företaget i början på 1930-talet sökte man efter nya produkter, ett exempel var utombordsmotorn Trim som tillverkades i Kallhäll under 30-talet.
I slutet av 1940-talet övertar Bolinders Hesselmans motorfabrik i Henriksdal som tillverkade startmotorer och annan elutrustning till bilar och traktorer. Ett annat dotterföretag var Bolinders specialmaskiner som bla tillverkade högtalare, mikrofoner, morseapparater och diktafoner. Bolinders tillverkade inte toaletter men väl vattenbehållaren ovanför, En av Stockholms första vattentoaletter lär ha funnits i Bolinderska palatset.
Trots förvärv av företag och nya moderna produkter går sagan om Bolinders mot sitt slut. Efter 112 år, varav ett halvt sekel i Kallhäll säljs företaget till Svenska Maskinverken. Men minnet av ett av Sveriges största och mest framgångsrika företag kommer alltid leva kvar både i Stockholm och Eskilstuna men framför allt här i Kallhäll, gården nordväst om Stockholm som i början av 1900-talet förvandlades till en bruksort.
Notis i DN 1906
där det berättas
om Bolinders köp av Kallhäll.
Välkommen till Bolindermuseet för att se fler tjusiga Trimmotorer och andra produkter från Bolinders verkstäder.